Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα που καταρτίσαμε σε συνεργασία με τη δασκάλα μας, Αντωνία Μπρη, θα επισκεπτόμασταν, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τα εξής: "Κτήμα Μερκούρη", "Κτήμα Μπριντζίκη",τις εταιρείες: ΣΚΟΣ Α.Ε. στην Κόρινθο και ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στην Αμαλιάδα, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας στον Πύργο και την ΑΗΑΙΑ CLAUS στην Πάτρα. Ωστόσο, αναγκαστήκαμε να είμαστε εκτός προγράμματος για διάφορους λόγους. Παρόλα αυτά οι επισκέψεις που κάναμε, ήταν άκρως εποικοδομητικές. Έτσι, επισκεφτήκαμε το "Κτήμα Μερκούρη", το Φεβρουάριο, τις εγκαταστάσεις της ΣΚΟΣ Α.Ε. στο Σκουροχώρι, τον ίδιο μήνα και το "Κτήμα Μπριντζίκη", το Μάιο.
    Στο "Κτήμα Μερκούρη", η κ. Τριανταφυλλοπούλου μας ξενάγησε στους στεγασμένους χώρους του κτήματος, στις καλλιέργειες και στο Οινοποιείο. Το Κτήμα παλιότερα ασχολήθηκε και με την παραγωγή ελαιόλαδου, όμως σήμερα καλλιεργεί αποκλειστικά αμπελοειδή, από τα οποία και παράγει τα επώνυμα κρασιά του. Στο Κτήμα υπάρχουν ελληνικές και ξένες ποικιλίες αμπελιού. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορέσαμε να συναντήσουμε το σημερινό ιδιοκτήτη του Κτήματος, κ. Κανελλακόπουλο κι έτσι η ενημέρωση μας υπήρξε ελλιπής.
    Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΣΚΟΣ Α.Ε. στο Σκουροχώρι. Ο κ. Κώστας Αγριδιώτης, συγχωριανός μας, εργαζόμενος στην παραπάνω εταιρεία, μας πληροφόρησε σχετικά με τις δραστηριότητες της. Η Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, είναι μια ανώνυμη συνεταιριστική εταιρεία, που, εκτός των άλλων, ασχολείται με την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού αμπελιού και σταφίδας. Από τις μητρικές φυτείες της, αμερικανικών υποκειμένων, προμηθεύονται οι παραγωγοί και οι φυτωριούχοι αντιφυλλοξηρικά υποκείμενα, πάνω στα οποία θα εμβολιαστούν οι διάφορες ποικιλίες αμπελιού και η κορινθιακή σταφίδα. Σταθήκαμε και τυχεροί, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα, παρακολουθήσαμε ένα μέρος της διαδικασίας. Οι εργάτες είχαν κόψει βέργες άγριου αμπελιού από τις μητρικές φυτείες της εταιρείας, τις τεμάχιζαν, τις έκαναν δέματα, ανάλογα με τον προορισμό τους και στη συνέχεια τις έβαζαν σε ειδικούς χώρους, ώστε να διατηρηθούν, μέχρι να πουληθούν.
   
    Στα τέλη Μαΐου επισκεφτήκαμε το "Κτήμα Μπριντζίκη", που ήταν και ο τελευταίος μας σταθμός. Εκεί πραγματικά είδαμε και ακούσαμε πολλά. Η ενημέρωση μας από τον ιδιοκτήτη του κτήματος ήταν αληθινός θησαυρός γνώσης. Ήταν η πρώτη μας επαφή με βιολογικούς αμπελώνες και τα όσα ακούσαμε ήταν πολύτιμα.
   
                          Στο κτήμα Μπριντζίκη καλλιεργούνται βιολογικά σταφίδα και αμπέλι, ύστερα από αναμπέλωση του κ. Διονύση Μπριντζίκη. Οι αμπελώνες δηλ προϋπήρχαν, αλλά ο ίδιος ξανάβαλε ένα κομμάτι απ' την αρχή χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας. Πρώτα απ1 όλα επισκεφτήκαμε το Οινοποιείο. Σύγχρονα μηχανήματα οινοποίησης και συσκευασίας συνθέτουν το χώρο αυτό. Τα επώνυμα κρασιά του κτήματος: ο "Ενιπέας", το "Κτήμα Μπριντζίκη" και το "Ροζέ Μπριντζίκη" δημιουργούνται εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις του Κτήματος στο Λαντζόι, με τη συνεχή φροντίδα και παρακολούθηση του ιδιοκτήτη και των συνεργατών του.

     Τα κρασιά παράγονται από τη σοδειά του ίδιου κτήματος ή και από άλλα σταφύλια βιολογικής, πάντα, καλλιέργειας, που αγοράζονται από άλλους παραγωγούς. Οι κύριες ποικιλίες του κτήματος είναι ο αυγουστιάτης και η μαυροδάφνη, αλλά καλλιεργούνται επίσης ο ροδίτης και το τοπικό φιλέρι.
Εκείνο που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το γεγονός πως η φιλοσοφία του συγκεκριμένου "κτήματος" στηρίζεται μόνο στην ποιότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, πως σύμφωνα με όσα μας είπαν, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες αφαιρούν από τα κλήματα σταφύλια, όταν διαπιστώσουν πως η ποσότητα αυτή δε θα αποφέρει την ανώτερη ποιότητα.
     
Μείναμε πραγματικά έκπληκτοι.

     Ξέρετε τι είναι, εκεί που γνωρίζεις πως όσο περισσοτέρους τόνους
σοδειά έχεις τόσο μεγαλύτερο το οικονομικό όφελος, να σου πει κάποιος ότι αφαιρεί καρπούς από τα κλήματα; Είχαμε μείνει με το στόμα ανοιχτό! Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας όμως, καταλάβαμε ότι σημαντική θέση στην τιμή ενός προϊόντος παίζει η ποιότητα, άρα το να προσπαθείς να πετύχεις την ανώτερη δυνατή ποιότητα, σημαίνει αυτόματα και μεγαλύτερο κέρδος. Τότε συνήλθαμε!!!

 Οι βιολογικοί αμπελώνες, τους οποίους επισκεφτήκαμε αμέσως μετά μαζί με τον ιδιοκτήτη και με περιπετειώδη τρόπο ανεβαίνοντας σε τρακτέρ, καλλιεργούνται με ήπιες μεθόδους: χαλκό, θειάφι και οργανικά λιπάσματα, τα οποία, είτε παράγει το ίδιο το κτήμα, δηλ τα στέμφυλα που μένουν στο Οινοποιείο επιστρέφονται στο κτήμα ως λιπάσματα είτε αγοράζονται έτοιμα από το εμπόριο. Έτσι, δεν επιβαρύνονται ούτε τα φυτά ούτε το περιβάλλον με φυτοφάρμακα, οπότε και αναπτύσσουν άμυνες από μόνα τους για τις διάφορες ασθένειες.
  Τέλος, οφείλουμε να σας δώσουμε λίγη ακόμα από τη γνώση μας: Δεν υπάρχουν βιολογικά κρασιά!!! Πρόκειται για λανθασμένο όρο. Επομένως, από δω και στο εξής θα αναφέρεστε μόνο στα κρασιά από βιολογικούς αμπελώνες.